Operacija »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij – Center za kreativnost 2020 – 2021«

 

(JR CzK 2020- 2021)

Obdobje trajanja: 1. 9 2020 – 1. 9. 2021

 

Operacija se izvaja pod okriljem Ministrstva za kulturo in je sofinancirana s strani Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije.

Pripeljimo kulturo domov!

Preživljanje prostega časa predstavlja v razvitem svetu, pa tudi pri nas, vse pomembnejši del vsakdanjega bivanja in posameznikove dolgoročne eksistence. Za starejše ljudi, ki so telesno sposobni in gibljivi, je mnogo priložnosti za uživanje aktivnega družabnega življenja in dostop do kulturnih vsebin. Prav tako so le te dostopne tudi starejšim, ki so v institucionalnem okolju, saj v le teh velikokrat potekajo literarni večeri, razstave umetniških del ali pa prisluhnejo glasbenim ustvarjalcem.

 

Velika večina naših uporabnikov ni več zmožna odhoda od doma (niti ob pomoči ne). Že samo dejstvo, da so nekako priklenjeni na domače okolje je za veliko večino obremenjujoče. Zato je cilj 50 uporabnikom ponuditi brezplačne »urice za kulturo«.

 

Kako to poteka? Skupaj s predstavniki kulturnih področij sodeluje diplomirana delovna terapevtka Martina Berk Čurlič in koordinator projekta Dejan Erniša skozi življenjsko zgodbo posameznika izbereta področje kulturnih vsebin – literarnih likovnih in glasbenih, ki jih nato na uporabnikovem domu izvajajo in delujejo kot mentorji posameznikom, priznani kulturniki in ustvarjalci – pesnik, pisatelj, kritik, kolumnist in prevajalec Jurij Hudolin, slikarka in likovna umetnica Duša Jesih in Kulturno društvo Triglav, ki poskrbi za glasbene vsebine.

Vseskozi nam, kot mentor v projektu, nudi podporo, dela znanje in veščine g. Sašo Petek.

Skozi operacijo bomo raziskali pomembnost kulturnega udejstvovanja v vseh življenjskih obdobjih in kulturo približali tudi uporabnikov v domačem okolju in na ta način umestili kulturne vsebine na področje dolgotrajne oskrbe.

Kultura je velik del našega življenja in prav je, da je dostopna za vse!

Povezava na internetno stran: https://www.eu-skladi.si/